Malin Roos – med företagandet i blodet
När du kliver in i Malin Store på Strandgatan i Eskilstuna märks det att det är någon som brinner för sitt jobb som driver butiken.
Till och med ett otränat öga kan se omsorg och tanke med exponeringen av varor, (även om det är väldigt många sådana) och du blir dessutom genast uppmärksammad som kund.
Malin Roos riktigt lyser av glädje och energi när hon berättar om sin butik och hur hon trivs med sitt arbete som ensamföretagare:
– Detta är något helt annat än när jag drev två butiker med som mest 18 anställda. Jag kommer ihåg mellandagsreorna, då kunde man ju knappt öppna grindarna. Kassakön krockade med kön till provhytterna. Vi hade en mellandagsrea när vi hade två svimningar och ett ambulansbesök, det var helt hysteriskt på den tiden. Med det som bakgrund är jag van vid att hantera stress, säger Malin.
Men vi börjar från början
Malin Roos var 21 år gammal när hon öppnade sin första butik.
- Uppvuxen i en företagarfamilj är man van vid att ha suttit runt matbordet och pratat företagande. Det passade mig bra och föll sig naturligt. Jag var ingen stjärna i skolan direkt, men jag visste att jag ville jobba med människor, berättar Malin.
- När Gina Tricot sökte franchisetagare till Eskilstuna så kändes det helt rätt.
Nu efteråt kan jag inte förstå hur det gick till egentligen, jag hade ingen erfarenhet och det var nog tur att jag inte visste vad jag gav min in på… Vi åkte och kikade på en butik i Örebro och därefter gick det fort. Jag kontaktade Sparbanken Rekarne och de trodde på mig och strax därefter var kontraktet klart. Efter lite strul fick jag även ett starta eget-bidrag och som toppen på det ett lån från Almi.
Affärerna gick bra och butiken i city växte från 100 till 600 kvadratmeter och 2005 så öppnade jag även en butik i Tuna Park, säger Malin.
Det mesta var på topp, även om det var jättemycket jobb. Finanskrisen kom och som toppen på det, den ökande näthandeln. Marknaden svek och varje dag blev en kamp som började kosta mer än det smakade. Lösningen blev att dra hårt i kostnadsbromsen i kombination med ytterligare ett lån från banken, samt att jobba i princip ensam stora delar av dagarna i den stora butiken på stan. Det lyckades, allt vände!
- Då kraschade jag totalt. Jag låg på soffan och klarade inte ens av att plocka ur diskmaskinen. Under ett års tid var jag sjukskriven. Jag hade byggt upp sådan otroligt bra personalstyrka som tack och lov drev butikerna under den här tuffa tiden, berättar Malin.
Uppvaknande
Det som hände fick henne att vakna upp och inse att livet inte bara var arbete. Malin bestämde sig för att sälja butikerna. Hon visste att Gina Tricot sedan länge ville köpa dem, men tidigare var det inte aktuellt. Man vill ju inte sälja sina ”barn”, kände Malin.
Efter stundtals hårda förhandlingar (hon pluggade på om förhandlingsteknik innan) kom hon överens med Gina Tricot. När förhandlingarna var klara fanns det bara en sak kvar, kristallkronorna på underklädesavdelningen skulle självklart med Malin. Med dem försvann hennes själ ur butiken på stan. Hon hade ett mål, att lämna Gina Tricot med en bra känsla och det lyckades hon med.
Hitta tillbaka till livet
Nu kom en tid av sökande i Malins liv. Planerna på att plugga till beteendevetare hann aldrig börja innan de var slut. Under några år jobbade hon som coach för Viktväktarna. Det var en chans att komma tillbaka till arbetslivet, med jobb två dagar i veckan. Under den här tiden jobbade hon lika mycket med sig själv som med de hon coachade, berättar Malin.
Ett tag var hon inne på att sälja skyltsystem men insåg snabbt att hon inte kan sälja något som hon inte brinner för. Sedan kom en vändning. Malin hjälpte till lite under ombyggnaden av en butik och då kände hon att ”det är ju det här jag kan och älskar”! Hon kände sig mer levande än på länge, hjälpte till att hänga om butiken och följde bl a med till Formex-mässan. När de var på mässan började Malin fundera på om hon kanske skulle starta en butik igen.
- Jag frågade min kompis: ”Vet du någon lokal i Eskilstuna?” Vi började prata om en lokal på Strandgatan och precis då går jag förbi en monter med bijouterier. Jag säger att jag har en lokal på gång och frågar hur det skulle se ut om jag lägger en order på 10.000kr och sen hör jag av mig inom 2 veckor, för allt är inte riktigt klart, säger Malin.
Malin köpte även in doftljus för 10 000:- och bokade ett möte på modeveckan. Allt hände samma dag och sedan gick det fort. På tre månader hade Malin köpt in hela kollektionen för öppning, plus hela höstkollektionen. Dessutom fräschat upp butiken, köpt både nytt och gammalt i inredning, marknadsfört sig via Instagram och kunnat ta ut lön från dag ett.
Kommer du att ha någon anställd?
-Nej nej, problemet är att man inte får plats, butiken är bara 60 kvadratmeter. Dessutom skulle jag inte må bra av det. Jag har liksom skapat mitt eget liv. Jag öppnar 11 och stänger 18. Jag har helg söndag-måndag. Jag gör allt själv och jag har aldrig känt mig lugnare. Idag gör jag precis allt som jag själv vill och på mitt sätt, fortsätter Malin.
Kunderna är mina vänner
Malin har under 24 års tid byggt upp en trogen kundkrets.
- De har hängt med mig under många år. Mina kunder är som mina vänner. Det, tillsammans med ett Instagramkonto med mer än 5000 följare gör att affärerna går bra.
Med stora fönster ut mot Stadsparken har Malin möjlighet att följa alla årstider.
- Underbart med ljus! Efter att jobbat i köpcentrum och inte sett dagsljus på 17 år så älskar jag det här! På sommaren ser jag solstolarna och parasollerna längs Eskilstunaån och vattnet som glittrar. Det är så fint, jag älskar att vara här!
Vad gör du om 10 år då?
-Jag tänker inte så långt. Som världen ser ut idag så gäller det att vara flexibel. Jag känner mig trygg i att antingen så är jag rätt nöjd och så kör jag på här eller så kan det hända att jag blir väldigt rastlös och gör något helt annat. Det ena leder till det andra, säger Malin.
Har du blivit stärkt av det här som du gått igenom?
- Ja, jag känner mig själv mycket bättre. Till exempel hanterar jag stress väldigt bra. Jag kan lugnt säga till mig själv ”jag tar det imorgon. Jag känner mina begränsningar och jag accepterar dem. Jag har släppt jättemycket krav, allt behöver inte vara 100% hela tiden. Jag försöker göra det mesta så enkelt som möjligt, avslutar Malin Roos.
Vi tackar för ett givande samtal och lämnar butiken med skön känsla. Både av bemötandet och känslan av att träffa någon som är på rätt plats i livet.