Hornuddens Trädgård - närodlat på riktigt
Hornuddens Trädgård är en plats där närodlat och hållbarhet är kärnvärden. Karin och Mats Sjöstedt har byggt upp en verksamhet som kombinerar tradition med innovation, och erbjuder allt från gårdsbutik till restaurang med catering.
Från vänster: Mats Sjöstedt, Oscar Nyström och Karin Sjöstedt.
Hur allt började
Det var nästan 100 år sedan Karins farmor och farfar köpte Hornudden. År 1978 flyttade Mats och Karin dit, och tio år senare tog de över frilandsodlingen som blev KRAV-godkänd. Medan Karin studerade till kostekonom och Mats jobbade som lärare drev de verksamheten tillsammans. Sedan 2007 har paret fokuserat helhjärtat på Hornudden, vilket ledde till öppningen av deras café två år senare. Cafédelen utvecklades sedan till en lunchrestaurang med växande cateringverksamhet.
Allt är närodlat
På Hornuddens Trädgård kan besökare njuta av färska KRAV-märkta grönsaker, direkt från odlingarna. Oskar Nyström, som har varit anställd i tio år, ansvarar för mat och dryck och säkerställer att varje måltid är en smakupplevelse. Serveras det t ex gädda och gös kan du vara säker på att fisken kommer från egen fångst från Mälaren. Köttet levereras från lokala producenter för att säkerställa hög kvalitet.
Utöver restaurangen erbjuder Hornudden kalas-, konferens- och cateringmöjligheter samt uthyrning av den idylliskt belägna Sjöstugan vid Mälarens strand. Sedan 2018 samarbetar Hornudden med Strängnäs kommun för att leverera grönsaker till kommunens Måltidsservice. Bokloppisen på plats drivs av en förening vars överskott går till sociala ändamål
Andelsträdgård – din personliga grönsakodlare
Genom att bli andelsägare i Hornuddens andelsträdgård får du nyskördade, ekologiska grönsaker levererade under ett visst antal veckor varje år. Du kan välja mellan åtta eller 28 veckors leveranser, beroende på dina preferenser i webbutiken. Grönsakslådorna hämtas upp vid olika utlämningsställen i Strängnäs, Enköping, Mariefred och Eskilstuna eller direkt på Hornudden. Denna modell ger deltagarna en naturlig guide till vad som är i säsong när det gäller både grönsaker och lite frukt och bär.
Sommartider ger andra möjligheter
Efter midsommarhelgen fram till mitten av augusti håller de ett antal sommarkvällar öppna för gäster – datumen bestäms utifrån väderförhållanden och efterfrågan.
– Vegetariska och veganska alternativ samt specialkoster efterfrågas ofta när vi får cateringuppdrag berättar Karin, vilket också lockar fler kalas till platsen. Om två personer i ett sällskap på 8 personer är veganer är det tryggt att komma till oss. Och farfar kan få sin korv och också han bli mätt och nöjd
Numera är det även vanligt att kunder beställer Tynnelsörutan som dessert när de bokar catering, oavsett om man är många eller inte. Strängnäs bakverkstävling 2023 där Oskar vann med Tynnelsörutan har verkligen satt spår i vår verksamhet
Premiären för pizza var lyckad men osäkerheten inför lanseringen var stor och ställde nya krav på både utrustning och logistik.
– Vi lyckades över förväntan, säger Oskar, ett teamwork av kolossalformat!
Under sommarhalvåret tar de hjälp av sommarjobbare för att hinna med. De har ofta praktikanter på plats, just nu är till exempel en student från Frankrike på plats för praktik i två månader.
Framtiden
Från 2026 planeras ett nytt samarbete med Eskilstuna Kommun inom måltidsserviceområdet. Investeringar görs kontinuerligt när ekonomin tillåter det, alltid med fokus på innovation och anpassning av verksamheten efter behovet.
– Vi är i en ständig utveckling där vi testar och anpassar verksamheten utifrån omvärlden, avslutar Mats.
Vi tackar för ett varmt bemötande från Hornuddens Trädgård och är övertygade om att dessa driftiga och engagerade personer fortsätter sin ständiga utveckling genom att vara lösningsorienterade och multikompetenta – redo att möta framtidens utmaningar med öppna armar.