NyföretagarCentrum är en icke vinstdrivande stiftelse som finansieras lokalt. Det finns NyföretagarCentrum över hela landet och här i Eskilstuna har man en egen stiftelse. Urban, som är verksamhetsledare, förklarar hur det fungerar:

– Vi som jobbar här på NyföretagarCentrum är själva företagare och stiftelsen köper våra tjänster. På så sätt är det företagare som hjälper nya företagare. Det hjälper oss mycket i rådgivningen eftersom vi vet hur det är att starta ett företag och vilket stöd en kan behöva. Finansieringen söker vi själva upp och är ansvariga för. Men minst 60 % ska komma från näringslivet, och utöver det kan vi söka finansiering från kommunen och regionen för specifika projekt. Och det vi erbjuder är alltså kostnadsfri rådgivning och kurser för de som är på väg eller precis ska starta företag.

De senaste åren har Eskilstuna utökat sitt företagande – under 2021 startades över 600 företag.

 – De senaste tre åren har vår verksamhet fördubblats vad gäller personer som kommer till oss för rådgivning. Det är till exempel många nyanlända, välutbildade personer som vill ha hjälp med att starta företag. Är man inte född i Sverige och därmed inte har svenska som förstaspråk kan det förstås vara extra svårt att komma igång. Därför har vi också behövt mer resurser och fler rådgivare, berättar Urban.

Branscherna som de nya företagen startas inom speglar Eskilstunas snabba tillväxt.

 – Vi ser många importföretag och många tjänster. Alltifrån rut och rot till bilverkstäder och arkitekter. Det beror på att Eskilstuna växer och då behövs det mycket tjänster. Vi ser också många företag inom kultursektorn, till exempel landsbygdsföretagare som ställer om en del av sin verksamhet för att få fler besökare. Det kan handla om gårdsbutiker, blomsterodlare och bagerier, säger Urban.

Eskilstuna utmärker sig på fler sätt än enbart ökad tillväxt. 

 – Av de som startar företag är 45 % kvinnor, även bland utlandsfödda. Det är unikt i Sverige. Vi utmärker oss också genom att vi har färre konkurser än snittet. Det är väldigt bra eftersom vi naturligtvis inte vill starta företag som går i konkurs.

Sparbanken Rekarne och Sparbankstiftelsen Rekarne har stöttat NyföretagarCentrum i flera år. Urban berättar om vad samarbetet innebär för dem:

 – Att få det ekonomiska stödet är förstås en viktig del, men själva samarbetet går inte att sätta en summa på – det är ovärderligt. Pengarna gör att vi kan lägga mer tid och resurser så att våra rådgivare kan hjälpa fler personer. Det finns många modiga människor som startar företag och tack vare stödet behöver vi inte släppa taget om dessa för tidigt. Just nu är det till exempel många som har bekymmer med elräkningar. Genom bankens stöd har vi haft möjlighet att lägga den tid som behövs på rådgivning och på så vis gjort stor skillnad för våra företagare. Tillsammans med banken har vi också haft utbildande insatser, som seminarier. Vi har även ett fantastiskt samarbete med bankens företagsrådgivare för hur vi ska tänka kring exempelvis affärsplaner. Ibland avråder vi ju också personer att starta företag. Det kan bero på att branschen personen vill ge sig in i är överetablerad, eller på annat sätt innebär för stora risker, säger Urban.

När vi ber Urban berätta om något han är extra stolt över syns glädjen i hela ansiktet.

 – Det är ju alla dessa människor vi hjälper som har lyckats skaffa sig en försörjning. Extra stolta är vi över att vi lyckats nå gruppen utlandsfödda genom våra starta-upp-kurser som vi har haft på SFI och Kompetensgallerian. Det är en kurs som är uppdelad på tre tillfällen som man kan besöka både på plats och digitalt. Kurserna hålls på lätt svenska, men vi översätter svåra ord. Tack vare våra framgångar har nu andra NyföretagarCentrum börjat titta på vår modell. Skatteverket som tidigare har försökt att nå den här målgruppen men inte nått hela vägen fram, är nu med på våra starta-upp kurser. Vi hoppas att vi får göra de här kurserna i hela Sverige. Det vore ju roligt om vi i Eskilstuna kan vara ett gott exempel som kan hjälpa andra NyföretagarCentrum.

Det är ett fantastiskt arbete som NyföretagarCentrum Eskisltuna gör. 2022 har cirka 800 personer varit på rådgivningsmöten och kurser. 

 – Alla som får tillgång till mer kunskap går det bättre för. Nu ser vi fram emot ett projekt som vi fått via ESF för att hjälpa ukrainare. Många förstår att de blir kvar ett tag och behöver skaffa en försörjning. Vi ser förstås också fram emot vårt fortsatta samarbete med Sparbanken Rekarne och Sparbankstiftelsen Rekarne. Det känns fint att veta att båda parter vill att det ska gå bra för våra företagare – och både vi och banken tar ett stort samhällsansvar, avslutar Urban.