Han har varit i branschen under många år och har varit ägare och ansvarig för Bilgruppen Eskilstuna sedan 2009. Dessförinnan har han jobbat mycket i Örebro (han är bördig därifrån) och har dessutom hunnit med ett 10-tal år i bankbranschen. Sedan lockade kunden och bilaffären igen och det syns att han trivs med livet. Han berättar lite stolt att det har bedrivits bilhandel i samma lokaler i 70 (!) år och att han successivt har utökat både verksamheten och lokalytan sedan han tog över ansvaret.

Fyra bilmärken
Bilgruppen är idag återförsäljare för fyra bilmärken; Peugeot, DS, Opel och Mitsubishi.

Peugeot är det märke som de sålts under längre tid och de har genom sin Peugeot-försäljning genom åren vunnit ett otal priser för bästa Återförsäljare, Nöjdast kunder, Bästa verkstad och senast Sveriges Bästa Servicerådgivare.

De andra tre märkena har de fått ansvaret för under de senaste åren, där Mitsubishi är det senaste tillskottet som de fick så sent som i år.

-Det är givetvis jätteroligt att bredda vårt produktutbud och dessutom nödvändigt, säger Lennart.

Kunderna idag är mer pålästa när de kommer till oss och det kan man tacka internet och inte minst Blocket för.  Just Blocket har blivit det stora fönstret där både bilhandlare och privatpersoner lägger ut sina objekt, så det är som kund väldigt lätt idag att jämföra bilarna med varandra.

-Vi har en stor handel i begagnat också, just nu har vi drygt 100 bilar i lager

Det är viktigt att både ha nybilsförsäljning och begagnatmarknad, det ena benet föder det andra, förklarar Lennart. Den så kallade eftermarknaden (service och reparationer) är dessutom viktigt rent ekonomiskt och dessutom väldigt kundbindande om man utför det på rätt sätt.

-Vi vill gärna ha ett helkundsförhållande där vi hjälper till med både finansiering, leverans av den bil du vill ha samt service och eventuella reparationer, fortsätter Lennart.

Vi är idag ca 20 medarbetare i firman, där det stora flertalet jobbar just med service och reparationer, säger Lennart, Dessutom har vi ett företagssegment, där transportbilar av både Peugeot och Opel säljs, även här med en inte obetydlig begagnatmarknad.

Is i magen och framförhållning
Att livet som bilhandlare kan skifta betänkligt kan Lennart vittna om.

I år har nybilsförsäljningen gått ner inte mindre än 40 %, det gäller hela branschen, men då ska man ha i åtanke att både 2021 och 2022 var väldigt bra år för framför allt för de som säljer nya bilar.

-         Fortfarande vill kunderna byta bilar, så när nybilsförsäljningen viker ökar begagnatmarknaden, berättar Lennart. En förändring vad gäller just begagnade bilar är att nyare begagnade bilar ofta går till export ut i Europa. Vissa bilhandlare berättar att så mycket som 30% av den kategorin bilar säljs på det sätter, fortsätter Lennart.

-         Jag är väldigt mån om att ha rätt personal på rätt plats och vi involverar all personal i företagets utveckling. Vi gör tillsammans en femårsplan som vi sedan följer upp och skruvar i årligen. Sedan blir det nya fem år att planera för, berättar Lennart.

Hur ser det då ut här om fem år?
Vi tror på en årlig tillväxtökning på ca 5%, vi omsätter idag ca 150 mkr. Elektrifieringen fortsätter givetvis och online-handeln ökar. Hela branschen ändras och vi kommer att se rena show-room där stora märken enbart har lokaler för att visa upp sina senaste modeller ”på riktigt”. Sedan gör kunden köpet antagligen mer eller mindre själv, via internet.

Dessutom kommer du inom en inte allt för lång framtid kunna lämna in bilen dygnet runt, det är bara lite teknik som fattas innan allt är på plats. Då lämnar du in din bil, får en lånebil under tiden vi servar din bil och du behöver inte vara beroende av våra öppettider.

Vi tackar för ett trevligt samtal och önskar gänget all lycka till framöver!