Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att klara sig på en liten budget

Två föräldrar och ett barn tittar in genom ett butiksfönster

Känns det långt till löning? Det pratar mycket om att man ska spara men hur gör man när man knappt får ihop vardagsekonomin? Lugn, det finns trix och tips som kan hjälpa dig att få nya mer ekonomiska vanor på plats. Här får du våra bästa tips.

 1. Gör en budget

  Att ha koll på inkomst och utgift varje månad är inte bara ett bra sätt att skaffa sig översikt – det blir också en plan att följa under månaden. Försök lägga undan och se om du klarar det. Du kan alltid ångra dig om budgeten spricker.

  Spara utifrån din situation

 2. Planera inköpen

  Att småhandla är varje plånboks största fiende. Det ger ingen översikt alls på vad du redan har, eller vad du behöver. Behöver du nya kläder? Planera för vad. Handla mat? Skriv en inköpslista och följ den. (Och handla inte på tom mage!)

 3. Se till det lilla

  "Många bäckar små" är ett ganska uttjatat uttryck som ändå har en massa sanning. För de där små inköpen, som kanske dessutom görs utan vidare eftertanke, blir ganska snabbt mycket pengar. Var lite snål mot dig själv, även om det bara handlar om några tior. Såvida det inte är något du verkligen kommer att använda, så klart.  

 4. Ta med lunchlådor!

  Varje år kan du spara hela 18 000 kronor på att hoppa över den där utelunchen och ta med mat till jobbet istället. (Beräknat på heltidstjänst och lunch för 80 kronor per dag.) En ganska bra summa som du säkert kan hitta på något roligare för.

  Spara pengar på matlådan - artikel från En bättre framtid

 5. Var inte så spontan

  Impulsinköpen är ofta de som sedan sällan används när det kommer till kritan. Tänk ett varv innan du köper. Kanske sova på saken?

 6. Planera resor

  Vill du ut och resa – eller måste du åka någonstans? Boka så tidigt du kan, det blir oftast billigare. Och är du sent ute? Ta en riktigt sen resa på sistaminuten, då kostar det också mindre.

  Skaffa dig bank-koll inför resan - artikel från En bättre framtid

   
 7. Kolla igenom dina abonnemang

  Här kan faktiskt finnas en hel del att spara in på. Och inte bara genom att göra om löpande abonnemang, som telefonen, utan se lite kritiskt på de du har. Behövs fler streamingtjänster, till exempel? 99 kronor i månaden blir 1200 om året, kanske helt i onödan.

  Städa bland dina abonnemang och spara pengar - artikel från En bättre framtid

   
 8. Håll koll på extrapriser, värdecheckar och rabatter

  Ett matinköp för en vecka med en viss procent i rabatt och lite extrapriser på det kan bli hundralappar som du kan göra något annat för. Är du student kan du dessutom få särskilda rabatter på många ställen, vilket kan löna sig att kolla upp. Och som pensionär erbjuder flera matkedjor er rabatter, tex om du handlar mat en viss dag i veckan.

 9. Unna dig, men välj ut när

  Att köpa hem mat är skönt de där dagarna man bara inte orkar laga, men är det så mysigt just då? Kanske ska du se till att ha snabbval hemma och spara utepengarna till ett mysigt restaurangbesök istället – eller hämtmat när du verkligen kan njuta.

 10. Läs nya recept

  Maten kan vara en stor bov för ekonomin och det är inte så konstigt: god mat förgyller livet! Men god mat behöver inte vara dyr. Det är lätt att göra samma rätter om och om, men det finns massor med Instagramkonton, bloggar och böcker som tipsar om recept som är både billiga och goda. Låt dig inspireras i köket – och samtidigt spara en slant.

 11. Anpassa menyn efter säsong

  När du planerar mat är det smart att tänka utifrån vad som är billigt just nu. Frukt och grönt är sådant som kan skifta mycket beroende på säsong.

 12. Hitta billigare nöjen

  Det är lätt att tänka på sådant som är "färdigförpackat" när det kommer till att hitta på saker. Men ut och äta med vänner byts lätt mot en trevlig kväll hemma där ni lagar mat ihop. Nöjespark med barnen kostar ofta mycket pengar, men en 5-kamp med vänner och knytis är billigt – och kan bli minst lika roligt.

 13. Byt bostad

  Ett billigt sätt att få miljöombyte, särskilt på sommaren när många av oss vill komma iväg, är att byta boende med någon annan som också vill se något nytt. Det finns en mängd sajten som förmedlar sådana byten.

 14. Slopa gymkortet

  Är du en av alla de som får känslan av att du tränar bara för att det ligger ett gymkort i plånboken? Släpp det dåliga samvetet och säg upp kortet om du ändå inte kommer att komma igång. Träning behöver inte ske på ett gym – det finns hur mycket gratisträning som helst i naturen med sköna platser att jogga eller promenera på. Dessutom har många kommuner satsat på utegym.

 15. Kolla förrådet

  Det är inte sällan man har en massa "pengar" liggande i form av saker man kan sälja. Kanske har du sådant barnen har vuxit ifrån, möbler du inte vill kasta men heller inte använda och så vidare. Allt det kan bli pengar. Och använder du annonsplatser i grupper på Facebook kostar det inte en krona att annonsera heller.

 16. Kolla över lånen

  Rörlig ränta lönar sig ofta och har du tagit sms-lån kan det verkligen löna sig att se om du kan samla dem i en vettigare lösning hos banken.

   
 17. Bor du dyrt, är det möjligt att byta bostad?

  Hyra kan äta upp en månadsbudget i ett nafs. Bor du onödigt dyrt? Kanske finns det något billigare alternativ?

 18. Handla gärna online – men gör det smart

  Onlineinköp är ofta billigare än de du gör på stan. Numera är det dessutom ofta både fri frakt och fria returer. Jämför också olika sajter för det kan skilja mycket i pris! Men tänk också på att onlineköp kan vara en luring för ekonomin eftersom du aldrig behöver ta fram plånboken – inköpen känns helt enkelt inte som inköp.

 19. Köp second hand

  Det som förut ansågs vara något man bara gjorde i brist på pengar är nu det smartaste och mest miljövänliga sättet att konsumera. Kläder, möbler och annat som knappt är använt får ett helt annat värde – och liv – när du köper second hand.

 20. Om du ska unna dig saker, se till att njuta också!

  Det finns absolut ingen poäng med att göra något utöver det vanliga om du hela tiden oroar dig för pengarna. Bestäm dig innan för hur mycket du ska spendera och njut!