Bedrägerier på nätet, sms, via samtal och i sociala medier är vanliga. Tänk på att vi aldrig kontaktar dig på mejl, sms eller telefon och ber om information. Var försiktig då bedragare ibland använder appar för att få det att se ut som att de ringer från oss, polisen eller säkerhetsföretag.
Bedragaren försöker få dig att lämna ut personliga uppgifter via en falsk e-postadress eller sms, till exempel genom att få dig att klicka på länkar. Syftet är att locka dig att besöka en webbplats som smittar din dator med ett program som lyssnar av och samlar in information. Det kan även vara ett sms där du uppmanas att ringa ett falskt nummer.
Hur går det till?
Oftast försöker bedragarna använda sig av avsändarnamn eller webbadresser som liknar banker eller andra kända företagsnamn. Om du klickar på en länk, ringer ett visst nummer eller liknande så kommer bedragaren åt personlig information och/eller riskerar du få betala stora pengar om du ringer ett falskt nummer. Två exempel:
"Hej, vi misstänker bedräglig aktivitet på ditt konto. Ring spärrservice på tel: 073*******"
Telenor varnar för falska sms om röstmeddelande (sakerhetskollen.se)
Så skyddar du dig
- Öppna inte mejl och bifogade filer som du inte förväntat dig att få. Dessa kan ”smitta” datorn med virus och banktrojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare. Klicka inte heller på länkar i sms, eller ring nummer, som verkar misstänkta.
- Lämna aldrig ut personlig eller ekonomisk information - till exempel PIN-kod, lösenord, med mera - via mejl, sms eller på osäkra webbplatser.
- Svara aldrig på falska/misstänkta mejl, skräpmejl eller sms som verkar misstänkta.
- Om du fått ett falskt mejl – vidarebefordra det till oss på phishing@swedbank.se så kan vi jobba på att stänga ner avsändaradressen. Släng sedan mejlet.
- Om du fått ett falskt sms – ta en skärmdump på meddelandet och mejla oss på phishing@swedbank.se. Medsänd även numret du fick sms:et från.