Hoppa till textinnehållet

Våra tips för dig som företagare i coronatider

Woman and man looking at a computer screen.
 1. Analysera läget

  Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut och vilka är de största utmaningarna?

 2. Gör en budget

  Går intäkter och kostnader ihop? Gör en budget (verksamt.se) för att beräkna intäkter efter bortfall till följd av covid-19 och bedöm dina kommande intäkter när krisen är över. Se också över om du kan dra ner på kostnader – och i så fall vilka.

 3. Planera framåt

  Gör en likviditetsplanering för att se vilka konsekvenser uteblivna intäkter, högre kostnader med mera har på kassan, på kort och långt sikt. Verktyg för likviditetsplanering finns på verksamt.se. 

 4. Höjd avsättning till periodiseringsfonder

  Du som har enskild firma eller handelsbolag kan nu öka avsättningen till periodiseringsfond till 100 procent av den skattepliktiga vinsten, upp till 1 miljon kronor. Du gör avsättningen i inkomstdeklarationen för år 2019.

  Höjd avsättning till periodiseringsfonden

 5. Granska avtal

  Hur ser avtal med kunder, leverantörer och kompanjoner ut? Kan ni förbättra villkoren? Vi på Sparbanken Rekarne har jurister som bland annat kan hjälpa dig med konsultavtal, kompanjonavtal och anställningsavtal.

 6. Planera verksamheten

  Sjukdomar och leveransförseningar är ett faktum just nu, så ta med det i planeringen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett bra planeringsstöd du kan använda. MSB:s planeringsstöd

 7. Se över pensionsavsättningarna

  Som företagare kan du göra ett uppehåll i pensionssparandet om du har behov att bibehålla likviditet under en kortare period. 

  Pension och försäkring

 8. Bedrägerier

  Oroliga tider är toppen för bedragare. Men med koll på hur de jobbar kan du skydda företaget. Vi har samlat de vanligaste sätten och hur du kan tänka. Vanliga bedrägerier mot företagare